3D yazıcılar yakın bir geleceğin en büyük teknolojilerinden bir tanesi. Baktığımız zaman 3D printer kavramının dünyada son yıllarda çok fazla ses getirdiğini görebiliriz. Fakat işin derinlerine indiğimiz zaman bu yazıcıların aslında tarihte çok eskiden belli var olduğu hemen dikkati çeker. Buna rağmen bu teknolojilerin yaşadığı patlama tarihte oldukça yeni. Çünkü bir anda insanlar bu teknolojiye yöneldi ve bunun üzerine çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle Start – up ve girişim alanlarında bu teknolojinin son derece önemli bir yeri oldu.

Girişimlerde önemli bir rol oynaya yazıcılar tasarımcıların da dikkatini çekmeyi başardı. 3D yazıcı ürünleri bir anda piyasada yer almaya başladı. Tasarımcılar ve mühendisler de bu sürenin ilerleyen zamanlarında kendi marka printerlarını ortaya çıkardı. Dünyada arka arkaya printer markaları çıkarak tüketicilerin dikkatini çekti. Fakat bu markalar arasından sadece belli bir kısmı Pazar başarısı yakaladı. Çünkü diğer markalar genellikle kendisinden önce çıkan markaların bir kopyası olarak piyasada yer aldı.

3D yazıcı modelleri de bu süre içerisinde katlanarak arttı ve onlarca farklı modele ulaştı. Genellikle evlerde hobi amaçlı kullanılan printerlar kısa süre içerisinde farklı bir boyut kazandı. Çünkü insanlar artık bu makineler ile akıl almaz ürünler basmaya başlamıştı. Bu durum büyük firmaların da kısa sürede dikkatini çekti. Printerların plastik ya da demir olarak tüm malzemeleri basma gücü şirketlerin akıllarına daha farklı fikirler getirdi. Sonuç olarak ise bugün onlarca dünya devi firma 3D printer için farklı patentleri almaya başardı.

Tarihte 3D Yazıcılar ve Gelişimi

İlk olarak 1980’li yıllarının sonlarına doğru 3D printer adı verilen bir makine ortaya çıktı. Amerikalı bir girişimci çalışmaları sonrası CNC makinelerden etkilenerek akışkan bir plastiğe projeksiyon cihazı ile 3 boyut kazandırdı. Fakat üretilen 3D yazıcı ucuz bir ürün değildi. O dönemlerdeki fiyatı 1000 dolardan fazla olarak görülüyordu. Bu yüzden de yazıcılar halk ile bulaşmadan sadece birkaç örnek ile piyasada yer aldı.

Zaman ilerledikçe ise bu makineler daha fazla halka inmeye ve halkın daha fazla dikkatini çekmeye başladı. Halk bu makineler kolay ulaşmaya başlayınca da printerlar bir anda yükselişe geçti. 3d yazıcılar artık daha farklı modellerde ve gittikçe daha da ucuza imal ediliyordu. Bu duruma ek olarak bir de dünyadaki çizim programlarının gelişimi eklendi. Çizim programları süreç içerisinde son derece önemli. Çünkü bu programlar sayesinde farklı ürünler makinelerden basıldı. Sonuç olarak da makineler zaman içerisinde daha fazla dikkat çekmeyi başardı.

3D Yazıcılar ve Ülkemizdeki Durumu

Türkiye 3D printer konusuna aslında çok uzak değil. Ülkemizde bu alanda yıllardır uğraşan on binlerce girişimci mevcut. Fakat verilen destek ise bir o kadar az. Bir diğer yandan şirketlerimiz de hala 3D printerları nasıl kullanacaklarını henüz bilmiyor. Bu durum ülkemizde bu teknolojinin çok daha yavaş ilerlemesine neden oluyor. İş imkanının olmaması zamanla insanların bu alandan uzaklaşmasının başlıca sebebi. Son zamanlarda daha fazla ses getirse de ülkemiz bu treni kaçırmadan bu teknolojinin bir parçası olmalıdır.

3D Printerların Kullanım Alanları

Printerlar ile plastik türlü alaşımlar ile işlem görebiliyor. Örneğin karbonfiber, tahta, metal, Ninja flex ya da PETG ve plastiği karıştırmak mümkün. Buna ek olarak demir baskı yapabilen makinalar bile bulunuyor. Bu durum printerların kullanım alanlarını da o kadar genişletiyor. 3D yazıcı nasıl çalışır ise baskı yaptığı ürün de ona göre şekillenir. Bu yüzden günümüzdeki kullanım alanı çok fazla olsa da gelecekteki kullanım alanı insanları daha fazla heyecanlandırıyor.

3D Printerlar İle Ev Yapmak

Belki de 3D yazıcılar ile alakalı bilinen en büyük konu ev yapımıdır. Bu evler yavaş yavaş dünyanın farklı yerlerinde kendini göstermeye başladı. Hatta ülkemizde bile bunun örnekleri bulunuyor. Yakın gelecekte bu makineler inşaat sektörüne damga vuracak. Çünkü günümüz şartları altında bile ortaya çıkan evler göz kamaştırıcı. Printerların gelişmesi ile ortaya çıkacak ürünleri kestirmek bile oldukça zor. Pek çok dünya markası inşaat firması bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı bile.

İstenilen Şekilde 3D Printerlardan Ayakkabı Basmak

3D yazıcılar esnek ve sert plastik basabiliyor. Hatta bazı makineler iki baskıyı aynı anda da alabiliyor. Bu durum Nike, Adidas ve benzer ayakkabı devlerinin dikkatini çekti. Plastik ne kadar kaliteli olursa ortaya çıkacak ürün de o derece kaliteli olacaktır. Markalar da bu işlemi ayakkabılarda kullanmak istiyor. Hatta bazı markalar bunlar ile ilgili patentleri çoktan aldı bile. Yakın bir zamanda fabrikalar tüm ayakkabılarını seri üretim ile üretmeyecek. Müşterinin siparişine göre ayakkabı şekillenecek ve printerlar ile basılacak.

3D Printerlardan Organ Basımı

Dünyada organ bağışı bekleyen milyonlarca insan var. Doku uyuşmazlığı gibi sebeplerden dolayı insanların hepsi bağış alamıyor. 3D yazıcılar ise bu sorunu ortadan kaldırıyor. Çünkü geliştirilen makineler artık dokulardan organ, kemik ya da benzer baskıları canlı hücreden basıyor. Bu durum dünyada üzerinde durulan son derece önemli bir nokta. Ülkemiz normal printerlarda dünyada yavaş yavaş ilerliyor. Fakat biyo 3D printer konusunda ülkemizde aktif olarak dünyaya iş yapan firmalarımız mevcut.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek biyo 3D printerlar hakkında detaylı videolar izleyebilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesinden de 3D yazıcılar hakkında detaylı makaleler ve bilgiler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı İnternet sitesini ziyaret ederek geleceğe damga vuracak en önemli teknolojiler ve bu teknolojilerin çalışma prensipleri hakkında bilimsel makaleler okuyabilirsiniz.