Başta gençler olmak üzere pek çok kişi için girişimcilik eğitimi merak edilen konulardan birisidir. Girişim yapmak artık küresel trendlerden bir tanesi haline geldi. 21. Yüzyılda gelişimini arttıran ve en verimli dönemine gelen girişim artık her kesime hitap ediyor. Girişimciliğin ilk yıllarında sadece belirli bir kesim bundan faydalanıyordu. Bu kesim de genellikle mühendislik alanlarıydı. Fakat zaman içerisinde insanların akıllarına gelen her alanda girişim yapabileceği gerçeği ortaya çıktı.

Bu da girişimin farklı alanlara yayılmasını sağladı. Günümüzde girişimin yapılamayacağı bir alan yok. Sağlık, tıp, mühendislik ya da sosyal bilimler gibi her alanda girişim yapmak mümkün. Ayrıca bu alanlarda yapılan girişimlerin de getirisi birbiri ile aynı oluyor. Yani girişimin alanı değişse de sonuçları değişmiyor. Bu yüzden de girişim yapabilecek insan sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu durum da bazı soruları beraberinde getiriyor.

Özellikle girişim yapmak isteyenlerin eğitime ihtiyaç duyup duymadığı son derece merak edilen bir konu. Çünkü bir girişim tahmin edildiği kadar kolay bir süreç sonucu ortaya çıkmıyor. Pek çok zorluk girişim boyunca girişimcilerin yakasını bırakmıyor. Bu tarz nedenler de bazı girişimlerin başarısız olmasına sebep oluyor. Üstelik iptal olan girişimler sadece maddi yetersizlikten dolayı olmuyor. Girişimcilerin yetersizliği bu süreçte en önemli etken olarak insanların karşısına çıkıyor.

Dünyada Girişimcilik Eğitimi

Ülkemizde girişimciler için KOSGEB destekleri genellikle ilk akla gelen eğitimlerdir. Fakat dünyada girişim eğitimleri artık lisans düzeyinde bile veriliyor. Yani öğrenciler girişim yapmanın eğitimini dört boyunca alıyor. Eğitim sonucunda da bazı öğrenciler direkt girişimlerini kuruyor. Bazı öğrenciler ise devam eden girişimlerde kendilerine yer buluyor. Buna ek olarak Amerika’da Stanford Üniversitesi gibi bazı okullarda öğrenciler girişimciliğin eğitimini de belli bir süre alıyor. Buradaki amaç öğrencileri girişim yapmaya yönlendirmek ve onları bu konuda bilgilendirmek.

Ülkemizde de girişimciler için yapılan destekler ve eğitimler her geçen gün artıyor. Örneğin KOSGEB girişimcilik sertifikası son zamanlarda ülkemizde çok fazla rağbet görüyor. Bu yüzden de KOSGEB girişimcilik eğitimi için her dönem binlerce kişi başvuru yapıyor. Fakat başvurular ve sonuçlar karşılaştığı zaman ortaya çıkan sonuç oldukça kötü. Çünkü ülkemizden çıkarak küresel başarıya ulaşan girişim sayısı oldukça az. Bu da bize eğitimlerin istenilen sonuçları vermediğini gösteriyor. Aynı zamanda son yıllarda ülkemizde üniversitelerde girişim eğitimleri öğrencilere sunuluyor.

Fakat okullarda alınan girişim eğitimi de istenilen verimi sağlamıyor. Öğrenciler okullarda genellikle girişimin sadece belirli bir bölümü için eğitim alıyor. Projelerin en önemli anlarında yapacakları öğretilmediği için de ilerleme olmuyor. Ülkemizdeki gençler girişim yapacakları zaman beklemedikleri zorluklarla karşılaşarak pes ediyor. Avrupa’da ise girişim yapmak biraz daha kolay. Öğrenciler hem okullarda hem de farklı kurumlarda eğitim alarak girişim bilgilerini geliştiriyor. Bu sayede de piyasada çok daha başarılı sonuçlar elde ediyor.

Girişim Eğitimi Almanın Avantajları

İlk olarak girişimcilik eğitimi alınacak kurum son derece önemlidir. Hem yerli hem de yabancı pek çok kurum eğitim amaçlı kurslar ile gençlerin işlerini zorlaştırıyor. Ya da diğer bir deyiş ile işin püf noktalarını gençlere göstermiyor. Fakat Amerika’da ya da Avrupa’da bu alanda uzman okullardan ya da kurslardan eğitim almak ise oldukça farklı. Çünkü bu okullarda gençlerin bir girişim boyunca karşılaşacağı her sorun anlatılıyor.

Sorunlardan farklı olarak gençler için bir girişim her aşaması da anlatılarak bilgi kirliliği ortadan kaldırılıyor. Bir girişimde başarısızlığın en büyük sebeplerinden bir tanesi bilgi kirliliğidir. Herkes girişimcilere planları ve projeleri hakkında bir şey söyler. Ve bu söylenenlerin de pek çoğu yanlış ve yalandır. Bu tarz kurumlar bu kirliliğin ortadan kalkması ve girişim hakkında her noktanın aydınlanması son derece yararlıdır.

Girişim Eğitimi Almak Gerekli Mi?

Bir girişimcinin başarılı olması için eğitim alması gerekmez. Eğitim bazı noktalarda şüphesiz ki girişimcilerin önünü açar. Fakat geçmişe dönüp baktığımız zaman başarılı olan girişimcilerden belirli bir kısmının eğitim aldığını görürüz. Bu da zaten eğitimin tamamen kişisel tercihlere kaldığını gösterir. Girişimcilik eğitimi alan kişilerin de projelerinde başarısız olduğu ve battığı durumlar vardır. Girişim başarılı olması için sadece eğitim ya da sadece iyi fikirler yetersizdir. Çok çalışmak ve araştırma yapmak girişimleri başarıya götürür.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube ve web adresinden girişimcilik eğitimi hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı Sitesinden de girişim konuları ile alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz.