Yazılım denilince JavaScript programlama dili her zaman akla ilk gelen dillerden biridir. Programlama dillerine olan ilgi günümüzde hiç olmadığı kadar artmaya başladı. Hatta artık dünyada daha ilkokul seviyesinde bile çocuklara yazılım öğretiliyor. Üstelik kısa vade de bile bu çalışmaların dönüşü oldukça olumlu. Geçmiş yıllara baktığımız zaman pek çok başarılı yazılımcının zaten çocuk yaşlarda bu işe başladığını görürüz. Ülkemizde de artık çocuklar erken yaşlarda yazılım öğrenmeye başladı.

Yazılım dünyada oldukça ihtiyaç duyulan konulardan bir tanesi. Bu süreç içerisinde de pek çok yazılım dili gündeme geliyor ve geliştiriliyor. Yazılım oldukça geniş bir konu olduğu için de öğrencilere genel olarak tüm diller hakkında bilgiler veriliyor. Öğrenciler ilerleyen süreçlerde ilgisine ve tercihine göre bu dillerden bir tanesi seçecektir. JavaScript dili bu süreç içerisinde öğrencilere eğitimi verilen bir dildir. Dünya çapında oldukça popüler olan JavaScript kullanım olarak da pek çok dilden ayrılmaktadır.

Dünyada genel olarak diller farklı amaçlar için kullanılır. Her dil kendi içerisinde avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Örneğin web tasarımı için kullanılan bir dil ile oyun yapmak için kullanılacak dil farklıdır. C# dili hem oyun hem de web tasarım yapmaya yarayan bir dildir. Fakat oyun yapımındaki performansı web tasarımından daha iyidir. Bu yüzden de genellikle oyun yapmak isteyenler bu dile yönelir. JavaScript dili de aynı C# gibi bazı özel alanları kapsar.

JavaScript Programlama Dili Nedir ve Ne İşe Yarar?

Genel olarak JavaScript web dilleri arasında geçer. Bir web sitesinin temelini CSS ve HTML oluşturmaktadır. Bu iki konu JavaScript konusundan farklı görünse de aslında 3 başlık birbiri ile direkt olarak bağlıdır. Web sitesi içerisindeki yazı, paragraf ve ikonlar tamamen HTML ile yapılmaktadır. Bunların boyutu, rengi ya da arka plan olmasını ise HTML kodları gerçekleştirir. Yani HTML kodları tabloları oluşturur. CSS ise bu tablonun rengini belirler. JavaScript dili de bu iki kodun düzenli ve dinamik şekilde çalışmasına olanak sağlar.

JavaScript Programlama Dili Tarihçesi

Tarihler 1990’lı yılları gösterdiği zaman Web siteleri için kullanılan 2 farklı marka göze çarpıyordu. Netscape ve Microsoft bu dönemin web denilince akla gelen tek firmalarıydı. İki firmanın rekabeti beraberinde yepyeni teknolojileri de getirmeyi başardı. Netscape firmasının kurucusu web sitelerinin çok daha dinamik olması gerektiğini savunuyordu. Bunun için de 1995 yılında JavaScript dilinin ortaya çıkması için çalışmalarına yön verdirdi. Ortaya çıkan dil Mocha, LiveScript ve son olarak da JavaScript adını aldı. Java ve JavaScript dillerinin hiçbir bağlantısı da bulunmamaktadır.

JavaScript İle Neler Yapılabilir?

Belki de kullanıcıların en çok merak ettiği konu JavaScript ile neler yapılabilir sorusudur. Her dilde olduğu gibi JavaScript programlama dili için de büyük avantajlar vardır. Bu avantajların hepsi de web tasarımı ile uğraşan kişiler içindir. Bu yüzden web dışında bu dilin kullanılması önerilmez. Zaten JavaScript dili de web dışında tam efor gösteremez. Bugün JavaScript dilinin kullanım nedenleri ise şunlardır:

  • JavaScript dili kullanıcı ile etkileşim kurar. Mouse hareketi ya da klavye verilerine göre hareket sağlar.
  • Dosya indirme, yükleme ve başka sunuculara istekte bulunma özelliği vardır.
  • Sayfayı ziyaret eden kişilere sorular sorma özelliği vardır.
  • İşlemci tarafından yapılan veriyi hatırlar.
  • Daha önce de dediğimiz gibi HTML ve CSS ile bütün olarak çalışmaktadır.
  • Çok basit işlemlerin aynı şekilde çok basit yapılmasını sağlar.
  • Dünya üzerindeki neredeyse tüm tarayıcılar üzerinde çalışabilir.

JavaScript Dili Neden Bu Kadar Popüler?

2019 yılında yapılan araştırmaya göre JavaScript dünyanın en popüler dili seçildi. Üstelik kullanıcıların yüzde 67.7’lik bir kısmı bu dili tercih ediyor. Bunun arkasında çok fazla neden var. En büyük etkenlerden bir tanesi HTML ve CSS ile bütün olarak çalışması. Bu etken web tasarımcılarının çoğunun bu dili seçmesine neden oluyor. JavaScript programlama dili ayrıca öğrenilmesi de son derece kolay bir dildir. Bu yüzden de yeni başlayan yazılımcılar bu dile genellikle JavaScript diline yöneliyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube ve web adreslerinden yazılım dillerinin mesleklere etkisi hakkında bilgiler alabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden JavaScript programlama dili hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.