Manga Elektrik Kılavuzu” ve “Manga Fizik Kılavuzu”nun ülkemizdeki öğrenme tasarımı çabalarında ve bu çabaların temelindeki “öğretmekten”, “birlikte öğrenme” ye giden zihinsel dönüşümünde önemli bir rol oynayacağı kuşkusuz.

Manga Serileri çocukları evrenin sonsuzluğu ve merak ile tanıştırmak için muhteşem bir yol.” – Discovery News

Japon kültür ve sanatının en önemli öğelerinden biri olan manga, ülkede yayıncılık alanında pek çok farklı türde üretimi ve % 22’lik okunma oranıyla gazete kadar yaygın bir iletişim kanalı.

Japonya’da kültürel bir enstrüman olarak manganın tarihçesi 1800’lü yıllara kadar gidiyor. 850 sayfalık ilk mangadan sonra, İkinci Dünya savaşı ile birlikte askeri kahramanlık temalarına yönelen manga sanatı, Hiroşima ve Nagazaki facialarının ardından uzun yıllar propaganda amaçlı kullanılmış. 90’lı yılların başında aksiyon, bilimkurgu, komedi, gerilim, romantizm, spor hatta yemek konularında yayınlanmaya başlayan ve büyük etki yaratan modern manga 400 milyona varan satış rakamlarıyla hala büyük bir kültürel iletişim ve dönüşüm enstrümanı.

Bu dönüştürücü gücün farkına varan No Starch Press, Manga Serisi ile bu gücü bilimde “zor” yaftası yapıştırılmış konulara uygulayarak, algıyı değiştirip, öğrencilerin zihinsel bariyerlerini dönüşüme uğratmayı hedefliyor.

Aba Yayınları tarafından Dr. Gamze Sart ve Umut Öztürk’ün akıcı ve duru Türkçesiyle eğitim kitaplığımıza kazandırılan “Manga Elektrik Kılavuzu” ve “Manga Fizik Kılavuzu”nun ülkemizdeki öğrenme tasarımı çabalarında ve bu çabaların temelindeki “öğretmekten”, “birlikte öğrenme” ye giden zihinsel dönüşümünde önemli bir rol oynayacağı kuşkusuz.

Manga Fizik Kılavuzu

Serinin ilk kitabı, Uluslararası fizik eğitimi kongresi üyesi Prof. Hideo Nitta’nın anlatımı ve illüstratör Keita Takatsu’nun çizgileriyle fiziği “mangaca” anlatan “Manga Fizik Kılavuzu”, “İncelemek istediğiniz şeyi doğru biçimde ‘anlamak’ için fiziği anlamanız kaçınılmazdır” mottosuyla yola çıkıyor.

Hareket yasalarını hareketsiz resimlerle ‘anlatmaya çalışan’ eğitim zihniyetini, manganın hareketli dünyasına davet eden Manga Fizik Kılavuzu, yazarının deyimiyle “Klasik ders kitaplarının sınırlarını fethetme teşebbüsünde bulunan bir eser.” Karikatürlerin dinamikliğini, canlılığını, kolay anlaşılırlığını ve tabi eğlenceli tarafını manga aracılığıyla fiziğe uygulayan kitapta ana karakter lise öğrencisi Megumi fiziği anlamakta zorlanan yıldız bir atlet olarak karşımıza çıkıyor.

Newton yasalarını yaşamın içinden örneklerle anlatan Manga Fizik Kılavuzu ile:

  • Etki ve tepki yasası
  • Newton’un hareket yasaları
  • Yer çekimi
  • Vektörel hız ve ivme
  • Eylemsizlik yasası

Momentum ve itme gibi bu zamana kadar gözünüzü korkutan tüm temel fizik problemlerine eğlenceli çözümler getirirken, fizik artık canınızı sıkmayacak!

Manga Elektrik Kılavuzu

Serinin diğer kitabı “Manga Elektrik Kılavuzu” ise temel elektrik kavramlarını mangayla anlatan bir hikaye ve metinden oluşuyor. Öğretmen Hikaru’nun etrafında gelişen hikayede bu zamana kadar karmaşıkmış gibi görünen statik elektirik, ohm yasası, devreler, iletkenlik ve manyetizma gibi başlıklar manganın eğlenceli yanıyla karmaşıklıktan kurtarılıyor.  Serinin kitaplarında yer alan “Laboratuvar” kısımlarında ise konu özetlerini ve formülleri yine temel bir anlatımla, kapsamlı olarak okumanız mümkün.

Bilimi öğrenmenin zor olduğunu savunan eğitimdeki zihinsel engeli yeni bir bakışla dönüşüme uğratan Manga Serisi, sanatın gücüyle pozitif bilimlerdeki problemleri serinin her kitabında eğlenceli, hareketli ve canlı bir hikayeye dönüştürüyor. Fizik, Biyoloji, Elektrik gibi farklı disiplinleri öğrenmek isteyen herkes ama özellikle öğrenciler için eğlenceli ve vazgeçilmez bir referans kaynağı olmaya aday Manga serisi zoru başararak, 10 yaşındaki bir çocuğun üniversite öğrencisi ile aynı bilimsel problem üzerine düşünebilmesinin temelini oluşturuyor.  Öğrenmede disiplinler arası yaklaşımın önemli örneklerinden birini oluşturmaya aday Aba Yayınları Manga serisi, bilimle aramıza koyduğumuz mesafeyi kaldırmaya geliyor! Satın almak için tıklayın!

 

Ceylan Hazinedar

Strateji ve İş Geliştirme Direktörü