İşbirliğine dayalı çözümlerin her geçen gün önem kazandığı bir iş dünyasında Hackathon yarışmaları üzerindeki ilgi de sürekli artıyor. Bilindiği gibi Hackathon, genellikle yazılımcılardan oluşan ekiplerin bir araya geldiği ve yazılım yeteneklerinin sergilenerek yeni projelerin ya da çözümlerin üretildiği organizasyonlar. Bu organizasyonlarda önemli isimlerden oluşan jüri üyeleri bulunuyor.

Organizasyon kapsamında yazılımcı ekibe verilen süre içerisinde en başarılı çalışmayı sunan ekip yarışmayı kazanıyor. Hackathon, sıradan bir yarışma değil. Hackathon sürecinde herhangi bir ödül almayan ekiplerin de yarışma sürecinde çok önemli deneyimler kazandığını söylemeliyiz.

Yarışma boyunca ekip içerisinde yapılan beyin fırtınası ve çözüme yönelik tartışmalar ekip üyelerinin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Yani bir Hackathon sürecinde kaybeden hiçbir taraf olmuyor.

Hackathon Yarışmaları Neden Bu Kadar İlgi Gören Bir Organizasyon?

Hackathon öğrenciler ya da girişimciler için önemli bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Çünkü bu tip organizasyonların jüri üyeleri, yeni fikirler ve yeni yetenekler arayan insanlardan oluşuyor. Haliyle başarılı çalışmalar ortaya koyan yazılımcıların büyük şirketlerden teklif alma ya da projelerine sponsor bulma şansları imkan dahilinde. Bir Hackathon etkinliğinin sponsorları ve organizasyon  jürisi bu anlamda çok önemli.

Her Hackathon Organizasyonu Aynı mı?

Her Hackathon organizasyonunun aynı olmadığını söylemeliyiz. Yazılımcı seviyesinden başlayan farklılaşma, organizasyon kapsamında aranan çözümün derinliğine kadar uzanabiliyor. Bazen bir şirket içerisinde şirket çalışanları arasında da bu tarz organizasyonlar yapılmakta. Bu sayede şirketin çözüm bulamadığı anlarda nasıl bir yol izlemesi gerektiği Hackathon organizasyonu aracılığıyla belirlenebiliyor.

Bazı Hackathon organizasyonları başlangıç seviyesindeki yazılımcılara hitap edebiliyor. Böyle bir organizasyona da genellikle yazılım öğrenme sürecinin başında olanlar ya da üniversite öğrencileri katılabiliyor.

İleri seviye organizasyonlar genellikle büyük şirketlerin desteğiyle ve bazı çözüm beklentilerine dayalı olarak düzenleniyor. İleri seviye organizasyonların sponsor destekleri kapsamlı. Ayrıca ileri seviye bir organizasyondan elde edilecek gelir de genellikle katılımcıları tatmin edecek düzeyde oluyor.

Hackathon Organizasyonunun Süresi Var mı?

Hackathon organizasyonlarında katılımcı ekiplere belirli bir süre veriliyor. Zaten amaç, kısıtlı zamanda en iyi işi çıkarabilmek… Verilen süre zarfında katılımcılar tüm yeteneklerini ekip olarak ortaya koymaya çalışıyor. 24 saat ila 48 saat arasında değişebilen organizasyon süreleri sonunda en iyi çalışma belirleniyor. Yarışma süresi 1 haftayı bulan organizasyonlar da yok değil.

Sürecin zamana dayalı olması tarafların birbirleriyle kıyasıya rekabet etmesine ortam hazırlıyor. Katılımcılar hem öğrenirken hem de eğleniyor. Hackathon yarışmalarına olan ilgi dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün katlanarak artıyor.

Hackathon Etkinliği Size Neler Katabilir?

Bir Hackathon etkinliği sayesinde çok sayıda yetinizi geliştirebilirsiniz. Organizasyon içerisinde çok sayıda insan tanıyabilir, kaliteli network oluşturabilirsiniz. Genel olarak bir Hackathon organizasyonu sayesinde:

  1. Yazılım dünyasından yeni tanıdıklar edinebilirsiniz,
  2. Önemli şirket yöneticilerinin dikkatini çekebilirsiniz,
  3. Yeni iş teklifleri alma şansı yakalayabilirsiniz,
  4. CV’nize Hackathon etkinliğini ekleyebilirsiniz,
  5. Organizasyonda dereceye girerseniz önemli ödüller kazanabilirsiniz,
  6. Kendi potansiyelinizin farkına varabilir, sınırlarınızı zorlayabilirsiniz.

İnovasyon İçin Eğitim Vakfı Hackathon Yarışmaları Neden İlgi Görüyor?

İnovasyon İçin Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen Hackathon yarışmaları her yıl artan sayıda katılımcıya sahip. Bunun en önemli nedeni jüri üyelerinin, alanlarındaki en iyi isimlerden oluşması. Bunun dışında,  jüride yer alan isimler Hackathon katılımcılarına önemli eğitimler de sağlıyor. Hackathon organizasyonu kapsamında eğitim alan katılımcılar yazılım ve pek çok konuda daha donanımlı hale geliyor.

İnovasyon İçin Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen Hackathon yarışmalarına 100.000’in üzerinde başvuru yapılmakta. Hatta son yarışmada katılımcılar arasından 5 binden fazla öğrenci de derece yaparak pek çok ödülün sahibi olmayı başarmıştı.

Öğrenciler vakıf tarafından düzenlenen Hackathon yarışmaları sayesinde kendi CV’lerine Hackathon deneyimlerini ekleyerek sektörde aranan isimler olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.