21.yüzyılda 3 boyutlu yazıcılar hiç olmadığı kadar ön plana çıkmayı başardı. 1980’li yıllara kadar dayanan bir teknoloji olsa da bu yazıcıların patlama yaptığı dönem oldukça yeni. Öyle ki 2015 yılı ve sonrası bu anlamda milat sayılabilecek çalışmalar ortaya çıkardı. İlk olarak girişimciler bu teknolojinin önünün açılmasında en önemli etken oldu. Çünkü 3D yazıcılar girişimcilerin hem masraflarını azaltıyor hem de onların işlerini kolaylaştırıyordu.

3D yazıcı nasıl çalışır ve ne işe yarar soruları en çok girişimcilerin merak etiği ve üzerinde durduğu bir konu oldu. Çalışma prensibi anlaşıldıkça da bu alanda yeni ürünler ortaya çıkmaya başladı. Girişimciler için artık printerlar projelerin olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Bir diğer yandan üretim ve yedek parça konularında da 3d yazıcılar kendilerine farklı bir boyut kazandı. İnsanlar gün geçtikçe bu teknolojinin yapabileceklerini teker teker keşfetti. Sonuç olarak ise birbirinden farklı makineler piyasaya çıkmaya başladı.

3D printer kavramı özellikle 2015 yılından sonra küresel anlamda büyüdü. Ondan önceki yıllarda da belli başlı çalışmalar yapılıyordu. Fakat bu yıldan sonra dünya devi firmalar da 3D printer teknolojisi içerisinde yer almaya başladı. Bu durum halkın da bu teknolojilere yönelmesini ve bu teknolojiye daha fazla güvenmesini sağladı. Bir diğer yandan uzmanların da 3D printer teknolojisini geleceğin meslekleri arasında göstermesi sürecin hızlanmasına neden oldu.

3 Boyutlu Yazıcılar Nasıl Çalışır?

Aslında 3D kavramı bizlere bu teknoloji hakkında pek çok merak edileni açıklıyor. Çünkü bu makineler sanal bir ortamda tasarlanan nesnelerin farklı malzemeler ile gerçek hayatta basılmasını sağlıyor. Örneğin bir 3D tasarım programında bir bardak çizdiniz. Bu bardağın bire bir aynısını 3d printerlar ile basabilirsiniz. Bardak aslında oldukça basit bir örnek. Günümüzde bu makinelerin kullanım alanları bardaktan çok daha ileri seviyede.

Genel olarak plastik bir madde bu printerların basım işlemlerinde kullanılıyor. Plastik printer modeline göre ve özelliğine göre farklılık gösterir. Örneğin kimi makinelerde plastik akışkan bir reçine olarak kullanılır. Fakat başka bir makinede bu plastik ip gibi olan filamentler şeklinde yer alabilir. Buna ek olarak filamentler sadece plastik ve türevleri şeklinde olmaz. Karbon fiber, tahta ya da metal bazlı olan filamentler de piyasada oldukça fazladır.

3 boyutlu yazıcılar genel olarak plastiği akışkan kıvama getirdikten sonra çizimleri katı modele çevirir. Nozzle adı verilen uç plastiklerin istenilen şekilde makineden akmasını sağlar. Bu tarz baskı alan makinelere FDM adı verilmektedir. Ender 3 Pro gibi piyasada çok fazla örneği bulunur. Ayrıca en ucuz printer modelleri de yine FDM yani katman olarak baskı yapan makinelerdir. Bundan hariç olarak akışkan bir plastiği lazer ışınları ile yakan 3d yazıcı modelleri de son zamanlarda piyasada yer bulmuştur.

3D Yazıcıların Kullanım Alanları

Genel olarak 3D yazıcılar için belli bir kullanım alanı belirlemek oldukça yanlış olur. Ya da en iyi 3D yazıcı şudur demek de aynı şekilde insanların yanlış yönlenmesine neden olur. 3 boyutlu yazıcılar bugün yüzlerce farklı alanda hizmet veriyor. Her alandaki önemi ve etkinliği de farklı ölçülüyor. Bu durum printerların farklı değerlendirilmesine de yol açıyor. Çünkü girişimciler bunlardan yola çıkarak bu makineleri farklı alanlarda da artık değerlendiriyor.

3 Boyutlu Yazıcılar İle Gerçek Ev Yapmak

Printerlardan ev yapmak makinelerin ilk çıktığı günden bu yana büyük bir hayaldi. Günümüzde geldiğimiz an itibari ile de bu hayaller gerçekleşmeye başladı. Artık dünyanın dört bir yanında firmalar printerlar ile ev yapabiliyor. Tahmin edildiği üzere de evlerin yapımında devasa printerlar kullanılıyor. Bir diğer yandan printerların kullandığı malzemeler de plastik ya da türevi değil. Bunun yerine beton printerlarda yer alıyor. Buna bağlı olarak da printerın bazı malzemeleri ve ekipmanları da şekilleniyor.

3D Yazıcılar İle Prototip Yapmak

Bir girişimci için en önemli noktalardan bir tanesi prototip yapmaktır. Prototip müşterinin ürünü ilk değerlendirdiği ve gördüğü zamandır. Bu yüzden de ayrı bir önem taşıyan bir aşamadır. Bir diğer yandan prototip üretmek oldukça masraflı bir süreçtir. Henüz ürünü satmadan bu kadar masraf girişimcileri yorabilir. 3 Boyutlu yazıcılar ise bu sorunu ortadan kaldırıyor. Ucuz maliyetli bu makineler sayesinde prototip üretimi de ucuza mal ediliyor.

3D Printerlar İle Yedek Parça Üretimi

Dünyada 3D yazıcı nasıl çalışır sorusu cevap bulduktan sonra herkesin aklına farklı cevaplar geldi. Bu cevaplardan bir tanesi de yedek parça üretimi oldu. Her teknolojik alet üretildikten sonra binlerce yedek parça üretiyor. Üstelik ürünün her noktası için ayrı ayrı yedek parça fabrikalarda yapılıyor. Fakat bu parçaların büyük bir kısmı kullanılmıyor. Bu durum da şirketlerin zarar etmesine neden oluyor. Fakat 3 boyutlu yazıcılar sayesinde şirketler demir ya da plastik demeden yedek parçayı artık ihtiyaca göre anlık olarak üretiyor. Bu da onları büyük maliyetlerden kurtarıyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden 3 boyutlu yazıcılar ile alakalı çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı İnternet sitesinden de 3D yazıcılar gibi diğer teknolojik ürünler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.