21.yüzyılda Ar-Ge mühendisi gibi yeni meslek dalları ortaya çıkmaya başladı. Teknoloji ve üretim son yıllarda hiç olmadığı kadar büyük bir değişime uğradı. Bu değişim de farklı yenilikleri zamanla hayatımıza monte etti. Özellikle teknoloji ve insan ihtiyaçları son zamanlarda farklı bir hal almaya başladı. Eskiden insanlar üretilen ürünü kullanmak zorundaydı. İnsanlara bir seçenek ya da fikirleri sorulmuyordu. Fakat zaman içerisinde bu sistem değişmeye başladı. Özellikle üreticiler artık insanların ihtiyaçlarına göre üretim yapıyor.

Araştırma ve Geliştirme çalışmaları da bu süreç içerisinde ortaya çıktı. Üretici firmalar artık insanların ihtiyaçlarına göre üretimlerini şekillendiriyor. Ayrıca insanlara verdikleri hizmetleri kolaylaştıracak ve onları çok daha az yoracak işler için çalışıyor. Ar – Ge süreci de firmaların insanların ihtiyaçlarını karşılaması için önemli bir süreç. Bu süreç içerisinde zamanla pek çok lisans alanı dahil oldu.

Özellikle ilk başlarda genellikle makine, kimya ve metalürji gibi alanlar Ar – Ge çalışmalarını üstlendi. İlerleyen zamanlarda ise Ar – Ge alanına olan ihtiyaç arttığı için ayrı meslek olarak zamanla bu alanın mühendisliği ortaya çıktı. Şirketler artık bu alanda çalışan kişilere Araştırma ve Geliştirme Mühendisi olarak isimlendirdi. Ve Ar – Ge ile alakalı tüm süreçlerde de bu mühendislik alanı tüm işleri yüklenmeye başladı.

Ar-Ge Mühendisi Nedir ve Görevi Nedir?

Araştırma ve Geliştirme mühendisleri genel olarak firmaların iş alanına göre faaliyet gösterir. Bu faaliyet kapsamında yeni sistemler geliştirmek ve maliyetleri aşağı çekmek gibi işler vardır. Ayrıca aktif olarak çalışan sistemden daha fazla çıktı almak için de Araştırma ve Geliştirme mühendisleri çalışır. Ar – Ge departmanında görev yapan bu mühendisler şirket gelişimi ile doğrudan alakalıdır. Başarılı Ar – Ge çalışmaları şirketlerin küresel bir kitleye hitap etmesine neden olur.

Araştırma ve Geliştirme Mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?

Ar – Ge sektörü her zaman firmaların en önemli görevlerini üstenir. Araştırma ve Geliştirme mühendisleri de bu yüzden hem geniş hem de zorlu bir görev üstlenir. ArGe mühendisinin bilmesi gerekenler şirketlerin çalışma alanları ile doğru orantılıdır. Bu görevler arasında ise genellikle şunlar bulunur;

  • Ar-Ge mühendisi şirketin ürettiği ürünlerin maliyetini düşürmek için çalışmak. Ya da ürünlerin ömrünü uzatmak için çalışmalarını sürdürmek.
  • Pazardaki benzer ürünleri ve trend olan ürünleri araştırmak.
  • Hem trend hem de istek olan ürünler şirket için geliştirmek.
  • Tasarım ve ürün süreçlerinin yönetimini yapmak.
  • Kendisi ile alakalı bölümler arası koordinasyonu sağlamak.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden Ar-Ge mühendisi nasıl olunur gibi konular ile alakalı videolar bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden de Araştırma ve Geliştirme ile alakalı detaylı bilgiler bulabilirsiniz.