Bir girişimcinin özellikleri onun başarılı olmasını doğrudan etkileyen faktörlerdendir. Girişimcilik dışardan bakıldığı zaman oldukça basit görünen bir konu gibi gelir. Bu yüzden de her yıl binlerce genç girişimci olmak için büyük çabalar sarf eder. Girişimciler sadece fikirleri ile ya da maddi destekleri başarılı olacaklarını düşünür. Fakat işin arka tarafında başarılı olmak için bu tarz etkenler yeterli değildir. Kişisel özellikler girişimin başarılı olabilmesi için son derece önemli konuların başında gelir.

Girişimcide olması gereken özellikler projelerin ilerleme süreçlerini de hızlandırır. Aynı zamanda yatırımcılar da girişimcilerin sahip olduğu özellikleri inceleyerek desteklerini sunar. Bir diğer yandan bu özellikler her girişimcide olmak zorunda değildir. Bu özellikler daha sonradan da girişimcilerin sahip olabileceği özelliklerdir. Ayrıca bu özelliklerin hepsine tek bir kişinin sahip olması gibi bir zorunlulukta bulunmuyor. Bu özelliklerin bazıları ekip üyelerinde olması da girişimcilere fayda sağlayacaktır.

Girişimcilerin İleri Görüşlülüğü

Girişimcinin başlıca özelliklerini sınıflandırılması konusunda ileri görüşlü olmak her zaman ilk sırada yer alır. İleriyi görebilmek sadece girişim için değil aynı zamanda herkes için çok faydalı bir özelliktir. Bu özellik hem yarının trendlerini erkenden fark etmek hem de ortaya çıkmamış projeleri fark etmeye yarar. Ayrıca projelerin ilerleyen süreçlerde karşılaşacağı sorunlar bu sayede erkenden önlenir. Geleceğin ihtiyaçlarını günümüzden okumaya yarayan bu özellik sayesinde girişimler pazarda da çok daha hızlı başarıya ulaşır.

Girişimcinin Özellikleri Arasında Motivasyon

Bir girişim sürecinde işler her zaman çok iyi gitmez. Zaman zaman büyük sıkıntılar girişimcilerin sahiplerinin kapısını çalar. Bu süreç sadece girişimcileri değil aynı zamanda ekip çalışanlarını da zor durumlara sokar. Bu süreç zarfında da motive olmak ve takımı motive etmek her zaman önemli bir etken olur. Ayrıca maddi kazançlar elde edilmeyen süreçlerde de ileriyi düşünerek kendilerini ve ekiplerini motive etmesi gerekir. Karamsar olmak hem kısa hem de uzun vadede projeleri başarısızlığa götürecektir.

Girişimcinin Özellikleri: Girişimlerin Özgüvenli Olması

Girişimciliğin en önemli şartlarından bir tanesi risk almaktır. Özgüveni eksik olan kişiler için risk almak oldukça zorlu olacaktır. Risk almayan kişiler genellikle karşılarına gelen fırsatları da kaybedecektir. Özgüven eksikliği çok korkulacak bir durum değildir. Ya da daha sonradan giderilemeyecek bir sorun değildir. Yaratıcı girişimcinin özellikleri arasında dikkat çeken özgüven genellikle mesleki becerilerin ve teknik becerilerin geliştirilmesi ile ortadan giderilir. Bu konuda sorun yaşayan girişimciler işe başlamadan önce bu eksikliklerini giderilmelidir.

Girişimcilerin Verimli Zaman Yönetimi

Pek çok başarılı girişimci gençlere günde 25 saat çalışın gibi öneriler yapar. Yani kişilerin çok fazla çalışması her zaman fazlası ile önerilen bir konudur. Fakat asıl önemli olan nokta girişimcilerin ne kadar çok çalıştığı değil ne kadar verimli çalıştığıdır. Zamanı verimli bir şekilde yönetmek kişilerin bir günde 50 saate kadar çalışmasına bile denk gelir. Bunun için illa girişimcilerin uyumadan gece gündüz çalışmasına gerek yok. Zaman yönetimi ile girişimciler verimliliklerini arttırabilir. Bunun için uzmanlardan destek almak girişimcilere yardımcı olacaktır.

Girişimcilerin Finansal Bilgileri

Her başarılı girişimcinin özellikleri arasında finans bilgisi her zaman vardır. Finansal bilgi üzerinde fazla durulan bir konu değildir. Fakat girişimin her aşamasında finans işlemleri görmek mümkündür. Bu işlemler projelerin planlanmasından başlayarak pazar sürecine kadar devam eder. Bu süreçte atılacak yanlış adımlar proje ve fikir ne kadar başarılı olsa da onları başarısızlığa götürecektir. Ya da bunlardan farklı olarak finansal alandaki hatalar çok büyük potansiyele sahip projeler yeterli büyümeye ulaşamıyor.

Girişimcinin Özellikleri Arasında Yönetim Beceresi

Liderlik etmek ya da yönetmek tahmin edildiği kadar kolay bir şey değildir. Hele ki bu durum bir girişim için ise durumlar çok daha zorlaşır. Sadece projeyi ilerletmek ve sonuçlandırmak bir liderlik değildir. Liderlik projelerin her aşamasında ekibe destek olmak ve pazardan başarılı bir kitleye ulaşmak demektir. İnsanları zorla çalıştırmak ya da herkese bağırarak da liderlik edilmez. Girişim boyunca karşılaşılan projeler göğüs germek ve bunları profesyonel bir şekilde atlatmak liderliğin en önemli aşamalarından bir tanesidir.

Şansa Sahip Olmak!

Şans sonradan ya da doğuştan kazanılan bir özellik değildir. Bu yüzden de şans faktörü için ekstra bir çalışma yapılması mümkün değildir. Fakat projelerde şanslı olmak her zaman etkili olmuştur. Gelen fırsatları değerlendirmek hatta fırsatların farkına varmak aslına bir şanstır. Tarihte de şans faktörünün önemi her zaman dikkat çeker. Pek çok büyük başarılı girişimci şanslarının yaver girmesi ile birlikte başarıya ulaşmıştır. Yani yapılan çalışmaların başarılı olması için şanslı olmak her zaman ihtiyaç duyulan bir kriterdir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek başarılı girişimcinin özellikleri hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ziyaret ederek de girişimcilik hakkında detaylı yazılar okuyabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden de girişimcilik ve inovasyon hakkında içerikler bulabilirsiniz.