Start up çalışmaları günümüzde hiç olmadığı kadar popüler bir hal aldı. Özellikle gençler Start up konusuna fazlası ile hakim. Her 10 gençten 7 tanesi bir Start up projesinde yer almak istiyor. Çünkü Start up konusu en çok gençlerin ilgi alanına giriyor. Z kuşağının normal çalışma düzenine karşı gelen yapısına en uygun çalışmalar start up çalışmalarında oluyor. Ayrıca üretmek ve bir fikrin arkasından gitmek gençleri fazlası ile etkiliyor.

Bir diğer yandan Start up projeleri gençlere farklı alanlarda da kolaylıklar sağlıyor. Hem profesyonel hem de akademik anlamda start up her zaman avantaj sağlıyor. Çünkü Start up konusu firmalar tarafından da yakın takip ediliyor. Firmalar bir start up projesinin hayata geçeme sürecini kolayca analiz edebiliyor. Ayrıca dışarıda bir kişiye göre firmalar start up sürecinin ne kadar zorlu ve uzmanlık istediğini de anlıyor.

Durum böyle olunca da Start up projesinde yer alan kişiler iş başvurularında ayrı bir avantajı kapıyor. Hatta Start-up şirketleri bu çalışmalar ile özel olarak ilgilenerek süreç sonundaki başarı oranını arttırıyor. Üstelik sadece başarılı olan Start up projelerindeki kişiler ayrı değerlendirilmiyor. Bir start up projesinin en zorlu adımlarından bir tanesi projeye başlamak ve sonuçlandırmaktır. Pazar başarısı gibi maddi etkenler bu süreçlerden ayrı değerlendirmeye alınır. Start up projesinde yer alan kişilerin kazanımları her zaman şirketlerin ilgisini çeker. Peki, bu kazanımlar nelerdir?

Start Up Çalışmaları Sırasındaki Planlama Süreci

Bir çalışmada planı kurmak kadar planı uygulamak da son derece önemlidir. Örneğin bir futbol takımı hocasından çok iyi taktikler alarak maça hazırlanır. Fakat oyuncular plana uymadığı sürece planın bir anlamı kalmaz. Start up projelerinde de durum aynı böyledir. Projede planı hazırlayan ya da uygulayan her iki taraf da şirketlerin ilgisini çeker. Çünkü her iki alanın da kendi içerisinde avantaj ve dezavantajları vardır. Şirketler duruma göre bunları değerlendirmek ister.

Örneğin Start-up örnekleri ile dikkat çeken bir geliştirici fikirleri sayesinde şirketlerde yönetici pozisyonuna uygun olur. Şirket bu kişinin planlarını değerlendirmek ve marka isimlerini ileri bir seviyeye taşımak ister. Sonuç olarak Start up projeleri de aslında şirketleşme aşamasındaki ilk adımlardan biridir. Tabi tek başına plan oluşturmuş olmak yetmez. Aynı zamanda planı uygulama ve çalışanlara yansıtma konusu da son derece önemlidir. Planı uygulayan kişiler ise şirketlerin projelerini geliştirmek için kurdukları programda ana görevleri alır.

Start Up Projeleri İle Gelen Pazar Bilgisi

Şirketler için Pazar başarısı her şeyin önünde gelir. Çünkü Pazar başarısı olmadan şirketin devamlılığı mümkün değildir. Pazar konusunda da şirketler her zaman tecrübeli kişileri arar. Start up çalışmaları da insanlara Pazar konusunda fazlası ile bilgi verir. Start up projeleri için de Pazar başarısı önemlidir. Ekip çalışanları pazarda başarılı olabilmek için ekstra çalışmalara ve deneyimlere sahiptir. Özellikle yeni bir ürünün pazara girişindeki araştırma aşaması şirketler için son derece önemlidir.

Çünkü henüz piyasada olmayan bir ürünün pazarda ses getirmesi çok daha zorlu bir süreçtir. Şirketlerde ise durum çok daha basit bir şekilde ilerler. Kendi içerisinde zorlukları olsa da bir markanın adı altında ürün satmak daha kolaydır. Dünyanın önde gelen bir markası bu anlamda çok daha cesur hareket eder. Bu durum Start up projelerinde yer alan kişiler için çok daha kolay bir süreç demektir. Hatta bu kişilerin büyük şirketlerde Pazar konusunda başarılı olması çok daha yaygın bir konudur.

Start Up Çalışması Yaparken Edinilen Ekip Tecrübesi

Ekip kurmak, ekibe uymak ve ekiple çalışmak tahmin edildiği kadar kolay değildir. Özellikle Start up çalışmaları içerisinde ekip hayati önem taşır. Ekip fikrin başarıya gitmesindeki kritik etkenlerden biridir. Bu yüzden Start up kuran kişilere takım ruhuna uygun ekip arkadaşı araması önerilir. Şirketler için de ekip çalışması hayati önem taşır. Ekip çalışmasına yatkın kişiler şirketteki projelerde de takım arkadaşlarına kolaylık sağlar. Çok zorlu süreçler bile ekip çalışması sayesinde kolayca atlatılır.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube ve web adresinden Start up çalışmaları hakkında içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden de dünyanın en iyi startup’ları hakkında içerikler bulabilirsiniz.