Son zamanlarda Startup nedir sorusu fazlası ile merak edilen bir konu olmayı başardı. Özellikle gençlerin fazlası ile ilgilendiği bir konu olan Startup kısa sürede büyük kitlelere ulaştı. Her geçen gün de büyüyen bir kavram olan Startup aslında onlarca yıl önce ilk olarak ortaya çıkmıştır. Fakat zaman içerisinde hem gelişmiş hem de büyük değişimler yaşamıştır. Her yapılan Startup çalışması bu değişim ve gelişimde önemli bir rol oynamıştır.

Çünkü Startup tanımı her yapılan projede farklı şekillenmiştir. Girişimciler her yaptıkları projelerde bir eksiliği fark etmiştir. Ve bu eksikliği gidererek Startup kavramını geliştirmiştir. 2000’li yıllara girdiğimiz zaman ise Startup neredeyse tüm eksikliklerini gidermiştir. Fakat dünyada hiçbir mesleğin sonu yoktur. Gelişen teknolojiler, alışkanlıklar ya da sosyal hayat değiştikçe Startup gibi yeni gelişim modelleri değişmeye başlar. Özellikle yazılım ve internet teknolojilerindeki gelişmeler Startup çalışmalarına farklı bir boyut kattı.

2010 yılı dünyada Startup kavramının en tepe noktasıdır. Geçmiş yıllarda da Startup çalışmaları olsa da 2010 yılında Amerika’da ortaya çıkan başarılı çalışmalar Startup projelerinin tüm dünyaya yayılmasına neden oldu. Bu yıldan sonra her ülkede birer birer Startup çalışması yapılmaya başladı. Ayrıca 2010’dan sonra ülkelerdeki Startup yatırımcıları da artmaya başladı. Ülkemizde de son dönemlerde küresel alanda başarılı olan Startup çalışmaları yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Startup Nedir ve Gençlere Neler Sunar?

İlk olarak Startup kelimesinin anlamına bakmak gerekir. Çünkü bu kavramın anlamı aslında faaliyetlerini de ifade eder. “Startup” dilimize genellikle başlama ya da başlamak olarak çevrilir. Startup ismi bir projeye ya da bir girişime başlamayı ifade etmektedir. Startup çalışmaları genellikle inovasyon odaklı yeni bir girişim modelidir. Fakat girişimcilik ile karşılaştırmamak gerekir. Çünkü Startup çalışmalarında önemli olan nokta inovasyon odaklı olmak ve hızlı büyümeyi hedeflemektir.

Hızlı büyüme kavramı Start-up kavramı için son derece önemlidir. Hızlı büyümeyi düşünmeyen hiçbir çalışma Startup olarak değerlendirilmez. Bu yüzden de girişimciler maddi destek alırken de bu soru ile karşılaşır. Startup yatırımcıları ve girişimcilerin yatırımcıları zaman zaman bu noktada birbirinden farklılık gösterir. Bu yüzden Startup nedir ya da asıl amacı nedir sorusunda hızlı büyümenin önemli bir yeri vardır.

Peki, Startup gençler için neden bu kadar önemlidir? Aslında cevabı çok basit. Çünkü Startup gençlerin hayallerindeki projelerini hayata geçirmesi için en önemli yollardan bir tanesidir. Ayrıca büyük paralar kazanmak için de Startup yapmak mantıklı bir yoldur. Geçmiş yıllara baktığımız zaman bu iki hedefe de ulaşan önemli kişiler görürüz. Facebook ya da Tesla aslında yapılmış başarılı Startup çalışmalarındandır. Buna ek olarak Google gibi firmalar artık çalışan almak yerine Startup projelerini bünyesine dahil ediyor.

Startup Yaparken Dikkat Edilecek Konular

Gençler için Startup nedir sorusu kadar Startup sırasında dikkat edilecek konular da önemlidir. Çünkü pek çok genç bu noktaları bilmeden bir Startup’a başlıyor. Bu gençler kısa sürede başarısızlığa ulaşıyor. Startup çalışmaları ilk olarak herkes için kolay gözüken bir yoldur. Fakat Startup çalışmaları belirli bir plan dahilinde ilerler. Ayrıca Startup çalışmalarında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken de püf noktalar vardır.

  • Yenilikçi bir fikir bulmak Startup çalışmalarının ilk aşamasıdır. Startup fikirlerinin yenilikçi olması gerekir. Bu yenilik olmayan bir proje olarak ya da olan bir ürün üzerinde yenilikçi bir çalışma olabilir.
  • Doğru ekip nasıl kurulur sorusu Startup nedir sorusu kadar önemlidir. Girişimciler bile Startup çalışmalarını değerlendirirken ekipler hakkında sorular sorar. Doğru ekip arkadaşı bir projenin büyümesindeki en önemli etkenlerdendir.
  • Maddi yatırımlar Startup projelerinin önemli bir diğer adıdır. Para yatırımcısını bulmak kadar gelen parayı da doğru yönetmek gerekir. Aksi takdirde Startup çalışmaları maddi sorunlar yaşar. Bu sorunlar da hem projeyi hem de ekip çalışmasını fazlası ile etkiler.
  • Pazarda başarılı olamayan Startup’lar başarısız Startup’lardır. Kimse proje sırasında ekibin ne yaptığına bakmaz. Başarı kriteri genel olarak Pazar başarısıdır. Pazarda başarılı olmak için de ekonomi hakkında Startup sahiplerinin bilgili olması gerekir. Ayrıca iyi bir Pazar araştırması yapmak ve pazara göre ürünlere yönlendirmeler yapmak da önemlidir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek Startup nedir sorusu hakkında detaylı videolar izleyebilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web adresinden de Startup için yatırımcı bulmak ile alakalı yazılar okuyabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden de Startup, girişim ve İnovasyon gibi konularda içerikler bulabilirsiniz.